Jack

Hoewel ik als kleine jongen (en daarna) blijk gaf over kunstzinnige talenten te beschikken, is het er nèt niet van gekomen de kunstacademie te doen. Ik was jong en verliefd en de kunstacademie paste destijds even niet goed in het plaatje. Vervolgens diverse beroepen achter de rug waar niet veel kunstzinnigs aan te ontdekken was, maar waar wel een beroep werd gedaan op o.a. mijn creatieve vermogen en inventiviteit. Als loodgieter werkte ik veel met metalen en vuur, en misschien is daar de basis gelegd voor het ambacht dat ik nu beoefen.


Na een ongeval in 2004 werd ik gedwongen keuzes te maken die betrekking hadden op mijn toekomst, want het werk dat ik deed kon ik niet meer doen.

Ik maakte kennis met het ambacht van de edelsmid en ontdekte dat dat heel goed bij me paste.

Sinds 2005 ben ik bezig met het edelsmeden. De opleiding aan de Academie voor Edelsmeden bij Ben van Helden, een edelsmid pur sang, heb ik in 2008 afgerond. Daarna heb ik nog 2 jaar stage gelopen in het atelier, en heb daar op die manier veel bijgeleerd.
Van 2008 tot en met 2012 ben ik lid geweest van kunstenaarsvereniging Galerie Zone in Leiden. 
Vanaf september 2012 is mijn atelier in Zutphen geopend in zijn huidige vorm, al is het atelier in 2018 flink verbouwd. De door mij gemaakte sieraden verkoop ik vanuit de vitrines in het atelier. 
In het atelier zijn een aantal werkplekken gecreëerd zodat ik daar een basiscursus edelsmeden kan geven en workshops (inclusief uitgebreide lunch) kan doen. 
Het lesgeven/begeleiden van mensen die het edelsmeden willen leren, vind ik erg leuk. Het geeft me veel voldoening.
Dit alles doe ik op een persoonlijke- en kleinschalige manier, want dat past mij tegenwoordig nu eenmaal het beste.

Inmiddels heb ik veel ervaring opgedaan door de vaste expositie- en verkoopplek in Leiden en mijn deelname aan meerdere kunstroutes en exposities In het land. 

Sieraden: zo gaat dat bij mij

Ik streef ernaar de sieraden die ik maak iedere keer weer oorspronkelijk te kunnen noemen.
De uitdaging zit -voor mij-  niet in het ontdekken van een ‘succesvolle’ lijn om daar vervolgens op voort te borduren, maar in het steeds weer zoeken naar, en het ontdekken van nieuwe uitdagende vormen en combinaties van materialen én de daarbij behorende technieken. Het is eigenlijk een soort ontdekkingsreis. Dit alles gaat dan wel in mijn eigen tempo, want het is voor mij niet mogelijk om bij wijze van spreken 'aan de lopende band' sieraden te produceren.

Inspiratie vind ik meestal in dat wat er in mijn dagelijks leven voorbij komt. En: het is er, of het is er niet.
Meestal krijg ik als het ware een 'download' in de vorm van een beeld dat verschijnt, en werk ik dat uit in een sieraad. Soms ontstaat iets vanzelf als ik wat materiaal in handen heb. Als er al een ontwerptekening ten grondslag ligt aan een sieraad, dan is dat niet meer dan een ruwe schets, die ik daarna met het materiaal zelf verder uitwerk.
'Eenvoud’ en ‘minder is meer’ vind ik prettige uitgangspunten voor een sieraad, maar ik maak in de praktijk toch regelmatig een uitstapje naar iets met vreemde vormen, iets dat meer beweging in zich heeft. 
Ik werk vooral met zilver, al dan niet in combinatie met goud of een ander metaal, en vind de spanning van de contrasten van de verschillende metalen en verschillende afwerkingen geweldig. Geoxideerd koper of messing trekt mij ook erg aan.    
 
 
           
 
                                                                                        Afbeelding invoegen