De opzet van de basiscursus edelsmeden bij Jack Borninkhof


Leer je eigen sieraden te maken.   
Voor hen die willen kennismaken met het ambacht van de edelsmid is er een workshop kennismaken met het edelsmeden, of je gaat voor een korte of langere cursus edelsmeden. Voor degenen die 30 dagen wat te veel lijkt is er een korte cursus 10 dagen edelsmeden. Kijk hier voor meer informatie daarover.
In de uitgebreide cursus edelsmeden van 30 dagen worden de beginselen van het edelsmeden behandeld.

Wat is edelsmeden?
Het werk van de edelsmid kun je plaatsen tussen het werk van de goudsmid, de zilversmid en de beeldend kunstenaar.
De edelsmid produceert sieraden van edelmetalen zoals zilver en (wit)goud, maar ook wordt er gewerkt met andere metalen zoals bijvoorbeeld koper en messing. De edelsmid combineert deze metalen ook vaak met andere materialen, bijvoorbeeld edelstenen, hout of kunststoffen. Er zijn veel mogelijkheden.

Voor wie is deze cursus bedoeld?
Mijn uitgangspunt voor deze cursus is: kennis overdragen op een prettige, persoonlijke, volwassen, niet-schoolse manier.

Het geeft mij heel veel voldoening om mijn kennis en ervaring in het edelsmeden over te dragen aan creatieve mensen die ook in dit ambacht geïnteresseerd zijn. Ik wil dat dan op mijn eigen, kleinschalige, maar wel professionele manier doen.

Wanneer je creatief bent ingesteld is het edelsmeden echt een geweldige manier om daar iets mee te doen. Daarnaast is het een goede manier om 'je hoofd leeg te maken' en wat stress kwijt te raken. Er gaat vaak een zeer rustgevende werking van uit.
Als je over de eigenschappen beschikt die nodig zijn om te edelsmeden (o.a. doorzettingsvermogen) is deze cursus misschien iets voor jou. Zoals eerder gemeld zou je twijfel eerst de korte cursus (10 dagen edelsmeden) of de één/tweedaagse workshop kunnen doen (zelf een serieus zilveren sieraad op maat ontwerpen en onder begeleiding maken). 
Je zult snel genoeg ontdekken of het edelsmeden bij je past.

Wat kun je van mij verwachten?
Ik kan je de beginselen leren van het werken met edelmetaal, waardoor je na enige tijd in staat zult zijn zelf sieraden te maken zoals de edelsmid dat ook doet. Er wordt gewerkt met verschillende metalen, maar je zult al snel zelf iets van zilver gaan maken. Je wordt uitgedaagd zelf iets te ontwerpen. 
 
De praktijk leert dat er cursisten zijn die de meer klassieke scholingsvorm van het edelsmeden willen aangaan, maar ook dat er interesse bestaat om vooral de vrije vorm op te zoeken, waardoor je uitkomt op de z.g. contemporary jewellery, oftewel hedendaagse sieraden.
Uiteraard kan dit elkaar overlappen, maar het komt er op neer dat bij de één vooral met zilver/goud wordt gewerkt en de technieken wat meer vastliggen, terwijl bij de ander het experimentele gehalte veel groter is t.a.v. materiaalgebruik en vormgeving.
Om die reden kun je de keus maken tussen die 2 stromingen: klassiek zilverwerk of hedendaags sieradenwerk. Uitstapjes naar de andere stroming zijn natuurlijk mogelijk, dit ligt voor mij niet zo zwart/wit.
De eerste lessen zijn echter voor beide stromingen gelijk, omdat er toch eerst wat basiskennis moet worden opgedaan. Na die lessen kies je hoe je verder wilt met de cursus. Eigenlijk gaat dat vanzelf, want we ontdekken tijdens de lessen wel waar je voorkeur ligt. 

De lesstof die ik aanbied is serieus en legt een goede basis voor het werk dat je zelf wilt gaan maken. Daarnaast raad ik je aan bepaalde lectuur te bestuderen omdat dat je inzicht en mogelijkheden vergroot. 
Tijdens de cursus wordt je uiteraard door mij persoonlijk begeleid.
 
Onder het kopje cursistenwerk in de fotogalerij ziet u voorbeelden van wat de cursisten hier maken. Erg leuk om te bekijken.
Klik HIER om te bekijken welke technieken er behandeld zullen worden.

Hoe wordt er in de cursus gewerkt?
Voor mij is belangrijk dat er in een respectvolle, ontspannen en gemoedelijke sfeer wordt gewerkt, en dat jij ook gemotiveerd bent. Er zullen vaak meerdere personen in het atelier aanwezig zijn. Je krijgt van mij een aantal opdrachten/oefeningen die je hier in het atelier kunt uitvoeren. Het is wel de bedoeling dat je zoveel mogelijk de opdrachten/oefeningen daadwerkelijk uitvoert, en op de afgesproken tijdstippen aanwezig bent. Je mag van mij verwachten dat ik professioneel lesgeef, maar van jou verwacht ik wel een zeker 'commitment' ten aanzien van deze cursus, vooral wat betreft het aanwezig zijn op de cursusdagen. 
Zoals eerder al gemeld zal ik ter ondersteuning van de lessen naar bepaalde lectuur verwijzen.

Moet je zelf gereedschap aanschaffen?
Nee, dat is niet nodig. Als je met de cursus begint hoef je niet meteen van alles te kopen; in het atelier is alles aanwezig dat je nodig hebt.
Wel doe je jezelf een groot plezier door na verloop van tijd (wanneer je zeker weet dat je het leuk genoeg vindt) zelf wat gereedschap aan te schaffen. Daardoor zul je ook thuis kunnen oefenen en experimenteren. Dat is toch wel belangrijk.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat je zelf thuis sieraden gaat maken, op je eigen werkplek met je eigen gereedschappen.

Nog meer leren en serieuze plannen?
Omdat ik kleinschalig en op mijn manier wil werken, kies ik ervoor om geen certificaten of diploma’s uit te reiken.
Wil je na mijn cursus verder groeien in het vak, dan kan dat op meerdere manieren. 

Als je autodidactisch bent ingesteld, dan kun je heel ver komen door je via de beschikbare media (boeken en internet) in het vak te verdiepen. Daarnaast zul je ook thuis veel moeten experimenteren. Je zult ontdekken dat je bij het sieradenmaken meerdere technieken en materialen kunt combineren. De mogelijkheden zijn eigenlijk onbegrensd. 
In overleg met mij kun je, wanneer je de cursus doet/gedaan hebt, als er plek is, ook in het atelier terecht om lekker te smeden. Bel me dan om te vragen of er die week ergens een plekje voor je is.

Als je de lat heel hoog wilt leggen, en toch ook graag een certificaat of een diploma wilt, dan kun je er misschien beter voor kiezen om een beroepsopleiding te gaan doen. Daarvoor kun je bijvoorbeeld terecht bij de Academie voor Edelsmeden bij Ben van Helden in Zeist, of bij de vakschool in Schoonhoven


Lestijden en kosten van de 30 daagse cursus
 
Hoeveel lessen? De basiscursus bestaat in principe uit 30 ochtenden/avonden. Er zijn maximaal 5 cursisten aanwezig.
 
Lesgeld: Bij voorkeur betaling per 10 lessen, of -in overleg- in een andere frequentie. 
              Er is een pinautomaat (liever niet gebruiken i.v.m. transactiekosten) en contant betalen mag uiteraard ook.
 
Lesdagen:
  • maandagochtend     9.30 tot 12.30 uur
  • dinsdagavond        18.30 tot 21.00 uur  
  • woensdagochtend    9.30 tot 12.30 uur
  • donderdagavond    18.30 tot 21.00 uur 
Let op: Als er plek is kun je direct instromen.  
 

Leskosten:

Er is een verschil in de kosten van de ochtend en avondcursus. De avondcursus duurt een half uur korter dan de ochtendcursus. 
 
€ 33,00 per ochtend  (3 uur)     De kosten per 10 lessen zijn dus € 330,00 plus een eenmalige bijdrage. Zie hieronder
€ 27,50  per avond    (2,5 uur)  De kosten per 10 lessen zijn dus € 275,00 plus een eenmalige bijdrage. Zie hieronder
 
 
Eénmalige bijdrage: 
  • Als je besluit de 30 daagse cursus te gaan volgen wordt een éénmalige bijdrage gevraagd van € 180,00 voor de aanschaf van basismaterialen, onderhoud en aanschaf van ateliergereedschappen, koffie/thee, hygiënemiddelen en het verzorgen van lesmateriaal. 
 
Materiaalkosten:
  • Het zilver dat je voor de opdrachten/je werkstukken nodig hebt, is voor een groot deel bij de prijs inbegrepen. Vanaf les 20 ga je je het door jou gebruikte  zilver zelf betalen.
  • Bij werkstukken die je naar eigen ontwerp maakt en veel zilver vragen, zul je zelf (voor een deel) het zilver moeten aanschaffen. Dit gaat in onderling overleg. Ook vrij werk, dat niet zozeer bij de opleiding hoort maar dat je gewoon graag (voor iemand) wilt maken, zul je zelf moeten financieren. Ook dit gaat natuurlijk in goed overleg. Overigens is de kostprijs van zilver niet zo heel hoog.
  • Wanneer je na de 30 lessen nog verder wilt gaan betaal je naast een nieuwe serie van 10 lessen (€ 330,00 of € 275,00) een aanvullend bedrag van € 30,00. Dit geldt voor iedere volgende serie van 10 lessen. Deze bijdrage is bedoeld als compensatie van gestegen grondstofprijzen.
 
 

Let op: Er is maar een beperkt aantal plaatsen. Informeer of er nog een plek voor je is. Telefoon: 0621702722
 
 
 
  'De Meander' - een serieuze techniekopdracht uit de cursus edelsmeden